4 tips over onderhoud om de levensduur van uw stoomketel te verlengen en kosten te besparen

4 tips om de levensduur van uw stoomketel te verlengen en kosten te besparen! Past u ze al allemaal toe?

Stoomgeneratoren zijn machines met een lange levensduur, maar het gebrek aan onderhoud kan dit beperken. Daarnaast kunnen de gevolgen ervan hoge kosten met zich meebrengen. Let op, dit geldt niet alleen voor één merk stoomketel, maar voor alle stoomketels en -generatoren! Door het toepassen van deze 4 tips kunt u de levensduur van uw stoomketel verlengen en daarmee kosten besparen. Het uitvoeren van onderhoud is niet alleen belangrijk voor de levensduur van een stoomketel, maar ook om de veiligheid ervan te kunnen garanderen.

1. Wettelijke keuringen

Allereerst bent u verplicht om uw stoomketel periodiek te laten keuren. Zo dient u de periodieke inspectie PED (druk gerelateerde keuring) om het jaar uit te laten uitvoeren. De frequentie van de SCIOS (brander gerelateerde keuring) is afhankelijk van het vermogen van de stookinstallatie. Certuss stoomketels hoeven maar één keer in de 4 jaar te worden gekeurd. Tijdens deze keuringen wordt vastgesteld of uw stoominstallatie naar behoren werkt. Verder wordt er gecontroleerd op afwijkingen die verholpen moeten worden door reparatie of onderhoud. Voor elektrische stoomketels geldt de SCIOS niet aangezien deze geen brander hebben. De PED keuring voor elektrische stoomketels dient de eerste keer na 4 jaar te worden uitgevoerd en daarna elke 6 jaar.

2. Jaarlijks onderhoud

Wij adviseren onze klanten om ten minste eenmaal per jaar een groot onderhoud uit te laten voeren. Tijdens het groot onderhoud controleren wij de stoomketel op werking, status en wordt de stoomketel waar nodig gereinigd. Ook worden de bijbehorende componenten (voedingswatertank, ontharder, condenspomp, etc.) gecontroleerd.

3. Spuien

Het voedingswater van een stoomketel bevat een bepaalde hoeveelheid opgeloste stoffen, dit zij bijvoorbeeld zouten of kiezelzuur. Het voedingswater bevat ook niet-opgeloste componenten, dit zijn bijvoorbeeld zwevende deeltjes. Deze stoffen verdampen niet en blijven dus achter in het ketelwater. Omdat er steeds opnieuw voedingswater wordt toegevoegd, neemt de concentratie van deze niet verdampende componenten toe. Om corrosie, lekkage en afzetting te voorkomen, dient regelmatig een bepaalde hoeveelheid ketelwater te worden afgevoerd. Dit proces heet spuien.

4. Dagelijks onderhoud

We kunnen niet vaak genoeg het belang van dagelijks onderhoud benadrukken. Afwijkingen in bepaalde meetwaarden kunnen grote gevolgen hebben voor uw stoominstallatie. Het rendement van uw stoomketel verlaagt waardoor uw kosten stijgen. Dat is nog een relatief klein gevolg. Een groter gevolg is wanneer er onderdelen kapot gaan door corrosie en kalkafzettingen. Dit zijn kosten die zijn te voorkomen. Enkele makkelijke dagelijkse controles leest u hier.

Met enkele simpele stappen kunt u uw voedingswater stabiliseren. Daardoor blijft uw stoomsysteem veilig en optimaal functioneren. Het is nodig om dagelijks de pH-waarden en de hardheid van uw voedingswater te meten. Daarnaast moet u de hoeveelheid van het zuurstofbindend middel ook dagelijks controleren. Het is van belang de vastgestelde waarden te documenteren. Hierdoor kunt u gemakkelijk afwijkingen en/of patronen over een langere tijdsperiode vaststellen. Tot slot moeten de waarden worden vergeleken en gecontroleerd. Neem contact op met uw leverancier wanneer de gemeten waarden afwijken.

Meer informatie over onderhoud vindt u in ons onderhoud e-book. Neem voor een gratis onderhoud e-book, met kant en klaar controle formulier, contact met ons op.

Stoomketel Certuss

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.