Specialist in clean steam

Wilt u graag een vrijblijvend adviesgesprek?

+31 (0) 30 2410972

Stoom voor elke branche

Clean Steam, schone stoom, culinaire stoom of pure stoom, misschien klinkt één van deze termen u bekend in de oren. Nog nooit van gehoord, en werkt u wel in de voedingsindustrie, farmaceutische of chemische industrie? Dan is het vooral belangrijk de volgende informatie te lezen. Op deze pagina leggen we kort het verschil uit tussen verschillende typen stoom. Dat kan namelijk het verschil maken voor een veilig eindproduct.

Stoom is een ontzettend breed gebruikt product in veel verschillende branches. Zo gebruiken de meeste van onze klanten in de voedingsindustrie stoom in het productie proces waarbij het in direct contact komt met hun voedingsproduct. Soepen en sauzen worden bijvoorbeeld verwarmd door de directe injectie van stoom. In dit geval wordt de kwaliteit van stoom belangrijk. Er zijn namelijk verschillende typen stoom die elk hun eigen kwaliteit hebben. Wanneer u niet de juiste kwaliteit gebruikt, neemt het risico op productbesmetting toe.

culinaire stoomfilter

Culinaire stoom

Wanneer stoom in direct contact komt met een voedingsproduct is het belangrijk om te beschikken over culinaire stoom. Dit geldt ook voor het schoonmaken van contactoppervlakken die vervolgens in contact komen met voedingsproducten.

Het water en stoom in de leidingen bevatten vaak minuscule deeltjes en daarnaast bevat het toevoegingen om corrosie tegen te gaan. Om te zorgen dat deze niet in het voedingsproduct terecht komen, kunt u stoom filteren. Zo krijgt men culinaire stoom.

In de meeste gevallen is dit type stoom schoon genoeg voor de voedingsindustrie. Er zijn ook situaties en andere branches waarbij een nog ‘schonere’ stoom gewenst of zelfs verplicht is.

Clean steam

Het schoonste type stoom wordt ook wel pure stoom, clean steam of hygiënische stoom genoemd. Het verschil met culinaire stoom is dat hierbij gebruikt wordt gemaakt van onbehandeld water en dat dit water apart van de stoomketel is opgeslagen.

Clean steam kan gewenst zijn bij de productie van organische producten waar geen chemicaliën in mogen voorkomen. Meestal wordt pure stoom gebruikt in de medische, farmaceutische industrie en andere branches waarbij steriel gewerkt wordt.

U bereikt dit type stoom door middel van een clean steam generator, ook wel een stoomsterilisator genoemd. De stoom die gebruikt wordt komt in dit geval dus niet direct uit de stoomketel, maar wordt indirect gecreëerd. Doordat onbehandeld water vrij agressief is in vergelijking met behandeld water, zult u het stoomsysteem in RVS uitvoering moeten aanleggen.

 

Kwaliteitswaarborging

Om de kwaliteit van producten die culinaire of schone stoom maken te waarborgen, moeten deze voldoen aan certificering of een norm. Onze schone stoomvormer voldoet aan NEN-EN-ISO 285. Deze norm specificeert de eisen en de relevante tests voor grote stoomsterilisatoren. Daarmee kunnen er bijvoorbeeld veilig medische hulpmiddelen mee worden geproduceerd.

De filters voor culinaire stoom die wij leveren gecertificeerd door de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Daardoor zijn ze geschikt voor alle toepassingen in de voedingsindustrie, waar stoom in aanraking komt met uw product. Bijvoorbeeld bij injectie van stoom waarbij partikels uit het leidingnet worden opgevangen. De EHEDG ondersteunt de Europese wetgeving, die vereist dat de verwerking, bereiding het verpakken van voedsel hygiënisch gebeurt met behulp van hygiënische machines en in hygiënische gebouwen volgens de richtlijn voedselhygiëne, de machinerichtlijn en de richtlijn voedselcontactmaterialen.

Wat zijn onze doelgroepen?

Scharff Techniek richt zich op bedrijven die voor hun producties stoom of warmte nodig hebben in welke vorm ook. Dat is de Food industrie, brouwerijen, de industrie in zijn algemeenheid en bedrijven die zich bezighouden met procesontwikkeling zoals Unilever.

Stoomketel bernard
Bernard Scharff, directeur van Scharff Techniek BV, komt graag vrijblijvend bij u langs, zodat uw vragen snel en volledig beantwoord worden.