Verduurzaming en Elektrificatie van Stoom: De Toekomst van de Industrie

De industriële sector staat voor ingrijpende veranderingen met betrekking tot verduurzaming en elektrificatie. Deze veranderingen zijn niet alleen noodzakelijk om aan de steeds strengere milieuwetgevingen te voldoen, maar ook om aan een duurzamere toekomst te waarborgen.

In dit artikel bespreken we de grote verschuivingen die de industrie te wachten staan, wat voor invloed dit heeft op stoomproductie en de aanpassingen in werkwijze die daarvoor nodig zullen zijn: van aangepaste productietijden tot Smart Grid-oplossingen.

Verduurzaming: een noodzaak voor de toekomst

Verduurzaming is niet langer een keuze, maar een noodzaak. De druk om de CO2-uitstoot te verminderen en duurzamer te opereren, komt van overheden, consumenten en de markt zelf. Dit wordt alleen nog maar relevanter met het uitrollen van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) vanaf 2024. Deze richtlijn verplicht bedrijven om in hun jaarverslag te rapporteren over hun impact op mens en milieu, én de impact die sociale en ecologische ontwikkelingen (kunnen gaan) hebben op hun bedrijf. Voor veel bedrijven betekent dit een transitie naar energie-efficiënte processen en hernieuwbare energiebronnen.

Binnen de industrie wordt op grote schaal stoom gebruikt voor uiteenlopende processen. Veelal is die stoom opgewerkt fossiele brandstoffen zoals gas. Dat betekent dat bedrijven ook hun stoomproductie onder de loep (zouden) moeten nemen om te zien hoe dit bedrijfsproces kan worden verduurzaamd. Dat kan op verschillende manieren.

Bij sommige bedrijven valt grote winst te behalen met het herinrichten van de processen waar gasgestookte stoom voor wordt gebruikt. Zo komt het verwarmen van (kantoor)ruimtes via het stoomsysteem bij bedrijven nog steeds voor vanuit oude situaties. Daarnaast zijn er veel bedrijven waarbij een oude stoomketel te veel capaciteit produceert voor het doel. Dat zorgt ervoor dat er veel onnodige energie wordt verspild. Wanneer een stoomketel niet opnieuw kan worden ingeregeld, is volgens onderzoek van Steam-Up het vervangen van de betreffende stoomketel voor een modern, efficiënt en flexibel model de beste oplossing.

Bij Scharff Techniek kijken we samen met de klant hoe, in de huidige of toekomstige situatie, het stoomsysteem zo efficiënt mogelijk kan worden inricht.

Elektrificatie: middel naar een duurzamere bedrijfsvoering

Elektrificatie speelt een centrale rol in de verduurzaming van de industrie. Door over te stappen van fossiele brandstoffen naar elektriciteit, kunnen bedrijven niet alleen hun koolstofvoetafdruk verkleinen, maar ook profiteren van de efficiëntie en kostenvoordelen van moderne elektrische technologieën.

Het is al lange tijd mogelijk om de stoomproductie te elektrificeren. Dit type stoomketel kent geen verlies van warmte en heeft daarom een rendement van 100%. Toch zijn er op dit moment uitdagingen rondom elektrische stoomketels. Het elektriciteitsnet zit op veel plekken vol, waardoor een aansluiting niet altijd mogelijk is. Het is dus ook belangrijk om vooraf na te gaan hoeveel stroom de stroomleverancier jouw kan leveren.

Tot slot is het nog niet mogelijk om voor alle stoomcapaciteiten de elektrische overstap te maken. Voor toepassingen tot 1500 kg/h stoom heeft Scharff Techniek elektrische oplossingen. Daarnaast zijn onze elektrische stoomketels ook toe te voegen aan het bestaande gasgestookte systeem voor een hybride opstelling, waarbij op gunstige momenten gebruik kan worden gemaakt van (eigen) elektriciteit in plaats van gas. Daarnaast is dit een oplossing om toch gedeeltelijk de stoomproductie te verduurzamen, wanneer er maar beperkte stroomcapaciteit beschikbaar is vanuit de stroomleverancier.

Aangepaste productietijden

Een belangrijke aanpassing die bedrijven moeten overwegen om te verduurzamen, is het optimaliseren van productietijden. Het gebruik van hernieuwbare energiebronnen, zoals zonne- en windenergie, is vaak afhankelijk van het tijdstip van de dag en weersomstandigheden.

Door productieprocessen aan te passen aan de beschikbaarheid van hernieuwbare energie, kunnen bedrijven hun energieverbruik efficiënter beheren en kosten besparen. Dit vereist echter een flexibele benadering van planning en productie. De hybride opstelling van elektrische en gasgestookte stoomketels sluit goed aan bij deze werkwijze. Wanneer de stroomkosten laag zijn kan stoom worden opgewekt met elektriciteit.

Smart Grid-oplossingen

De integratie van smart grid-technologieën is een cruciale stap in de elektrificatie en verduurzaming van de industrie. ‘Smart grids’ zijn ingerichte slimme netwerken die het mogelijk maken om energieopslag en -distributie te optimaliseren, waardoor bedrijven hun energieverbruik beter kunnen afstemmen op de vraag en aanbod van energie. Dit leidt niet alleen tot een efficiënter energiegebruik, maar ook tot een stabieler en betrouwbaarder energienetwerk. Zo wordt de optelsom van verschillende bedrijfsprocessen die elektriciteit vragen gereguleerde en grensoverschrijding van de maximale toegestane gebruikscapaciteit door de energieleverancier voorkomen (tenzij eigen opgewekte energie beschikbaar is). In plaats daarvan wordt gereguleerd dat de processen deze elektriciteitsbehoefte op geschikte tijden hebben.

De elektrische stoomketels zijn dan onderdeel van dit Smart Grid systeem, waarbij het systeem kan bepalen wanneer het optimale moment is om de stoomketel te doen opstarten en stoom te laten produceren ten behoeve van de productie. De innovatie stoomketels van CERTUSS kunnen, bijvoorbeeld door de input van een Smart Grid systeem of Gebouw Beheer Systeem, modulerend worden aangestuurd.

Overige aanpassingen

De overgang naar een duurzamere en elektrisch aangedreven industrie vereist aanzienlijke aanpassingen, ook in werkwijze. Denk daarbij aan:

  • Investeringen in opleidingen: medewerkers moeten worden opgeleid om te werken met nieuwe technologieën en processen. Dit kan variëren van technische trainingen tot het leren van nieuwe plannings- en managementtechnieken. Voor stoom gerelateerde opleidingen kunt u terecht bij het Stoomplatform.
  • Infrastructurele aanpassingen: bedrijven moeten hun bestaande infrastructuur aanpassen of uitbreiden om plaats te bieden aan nieuwe elektrische systemen en smart grid-oplossingen. Dit kan ook betekenen dat fabrieken worden heringericht om efficiënter te functioneren met de nieuwe technologieën.
  • Samenwerking en partnerschappen: Verduurzaming en elektrificatie vereisen vaak samenwerking met externe partners, zoals energieleveranciers, technologieontwikkelaars en andere industrieën. Door samen te werken, kunnen bedrijven profiteren van gedeelde kennis en middelen.

Conclusie

De toekomst van de industrie ligt in verduurzaming en elektrificatie. Deze transitie brengt aanzienlijke veranderingen met zich mee, van aangepaste productietijden tot de integratie van smart grid-oplossingen. Door proactief te investeren in nieuwe technologieën en werkwijzen, kunnen bedrijven niet alleen voldoen aan de steeds strengere milieueisen, maar ook profiteren van de voordelen van een efficiënter en duurzamer bedrijfsmodel.

Als stoomleverancier zijn wij bij Scharff Techniek klaar om u te ondersteunen in deze transitie op het gebied van stoom. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en samen te werken aan een duurzame toekomst.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.