Clean steam: onmisbaar voor de voedingsindustrie en andere sectoren

Speciaal voor de voedingsindustrie, laboratoria, ziekenhuizen en andere branches waarbij de kwaliteit van stoom van groot belang is, zijn er appendages in het aanbod opgenomen die geschikt zijn voor schone stoom en industriële gassen. We spreken dan over clean steam, pure stoom of culinaire stoom. In dit artikel duiken we dieper in op het belang van schone stoom en de strenge kwaliteits- en veiligheidseisen die hiermee gepaard gaan.

Wat is clean steam?

Clean steam, ook wel pure stoom of culinaire stoom genoemd, is stoom die vrij is van verontreinigingen en deeltjes die schadelijk kunnen zijn voor producten en processen. In sectoren waar de kwaliteit van stoom direct van invloed is op het eindproduct of de veiligheid van de omgeving, is het essentieel dat de stoom voldoet aan de hoogste normen van zuiverheid.

Toepassingen van clean steam

Voedingsindustrie

In de voedingsindustrie speelt clean steam een cruciale rol bij het waarborgen van de hygiëne en kwaliteit van voedselproducten. Clean steam wordt gebruikt in processen zoals het steriliseren van apparatuur, het koken van voedsel en het pasteuriseren van producten. Omdat deze stoom in direct contact komt met voedingsmiddelen, moeten verontreinigingen strikt vermeden worden om de veiligheid en smaak van het product te garanderen.

ADCA Pure culinaire stoomfilters zijn een voorbeeld van apparatuur die speciaal is ontworpen voor deze toepassingen. Deze filters zorgen ervoor dat alle deeltjes uit het leidingnet worden opgevangen voordat de stoom in contact komt met het voedsel. Dit voorkomt mogelijke verontreiniging en helpt bedrijven te voldoen aan strenge hygiënenormen.

Ziekenhuizen en laboratoria

In ziekenhuizen en laboratoria is de zuiverheid van stoom eveneens van groot belang. Schone stoom wordt hier gebruikt voor het steriliseren van medische instrumenten, laboratoriumapparatuur en voor andere toepassingen waarbij absolute zuiverheid vereist is. Clean steam voorkomt dat schadelijke bacteriën en andere micro-organismen overleven, wat cruciaal is voor de gezondheid en veiligheid van patiënten en onderzoekers.

Andere industriële toepassingen

Naast de voedingsindustrie en de medische sector, wordt clean steam ook in andere industrieën gebruikt waar verontreinigingen schadelijk kunnen zijn voor producten of processen. Dit omvat onder andere de farmaceutische industrie, waar schone stoom wordt gebruikt bij de productie van medicijnen, en de elektronica-industrie, waar zuiverheid van groot belang is bij de fabricage van gevoelige componenten.

Strenge kwaliteits- en veiligheidseisen

Vanwege het kritieke belang van schone stoom zijn er strenge kwaliteits- en veiligheidseisen opgesteld op zowel Europees als internationaal niveau. Deze richtlijnen zorgen ervoor dat de apparatuur en materialen die gebruikt worden voor de productie van clean steam voldoen aan de hoogste normen.

Europese normen

In Europa worden de richtlijnen voor clean steam onder andere bepaald door de EHEDG (European Hygienic Engineering & Design Group). Deze organisatie stelt richtlijnen op voor de hygiënische engineering en het ontwerp van apparatuur die gebruikt wordt in de voedingsindustrie en andere sectoren waar hygiëne cruciaal is. Apparatuur zoals de ADCA Pure culinaire stoomfilters wordt geproduceerd in overeenstemming met deze richtlijnen, wat garandeert dat ze voldoen aan de hoogste normen voor zuiverheid en veiligheid.

Internationale standaarden

Op internationaal niveau worden de normen voor clean steam bepaald door verschillende organisaties, waaronder de FDA (Food and Drug Administration) in de Verenigde Staten en de ISO (International Organization for Standardization). Deze organisaties hebben richtlijnen opgesteld die ervoor zorgen dat clean steam veilig en effectief gebruikt kan worden in diverse toepassingen.

Voordelen van clean steam

Het gebruik van clean steam biedt verschillende voordelen voor bedrijven en organisaties in diverse sectoren:

  1. Verbeterde productkwaliteit: Door het gebruik van schone stoom kunnen bedrijven de kwaliteit van hun producten verbeteren. Dit is vooral belangrijk in de voedingsindustrie, waar de smaak en veiligheid van het voedsel direct beïnvloed kunnen worden door de zuiverheid van de stoom.
  2. Verhoogde veiligheid: In medische en laboratoriumomgevingen kan het gebruik van clean steam helpen om infecties en contaminaties te voorkomen, wat de veiligheid van patiënten en medewerkers verhoogt.
  3. Naleving van regelgeving: Door te voldoen aan de strenge kwaliteits- en veiligheidseisen die voor clean steam gelden, kunnen bedrijven ervoor zorgen dat ze in overeenstemming zijn met nationale en internationale regelgeving. Dit voorkomt mogelijke juridische problemen en helpt bij het handhaven van een goede reputatie.
  4. Efficiëntie: Clean steam kan ook bijdragen aan een efficiënter productieproces. Door verontreinigingen te elimineren, kunnen bedrijven stilstand en onderhoudskosten verminderen, wat leidt tot een hogere productiviteit en lagere operationele kosten.

Het belang kort samengevat

Clean steam, pure stoom of culinaire stoom speelt een onmisbare rol in diverse sectoren, van de voedingsindustrie tot ziekenhuizen en laboratoria. Het belang van schone stoom kan niet genoeg benadrukt worden, gezien de directe impact op productkwaliteit, veiligheid en efficiëntie. Door te voldoen aan strenge Europese en internationale normen, zoals die van de EHEDG en FDA, kunnen bedrijven de voordelen van clean steam maximaliseren en tegelijkertijd voldoen aan de hoogste hygiëne- en veiligheidsnormen.

Bent u geïnteresseerd in hoe clean steam uw bedrijfsprocessen kan verbeteren? Neem contact op met Scharff Techniek voor deskundig advies en oplossingen op maat. 

Wij bieden een breed scala aan producten en diensten die u helpen bij het implementeren en optimaliseren van clean steam in uw productieomgeving.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.