Elk jaar wordt opnieuw geëvalueerd of de Energielijst, de Milieulijst en alle maatregelen op die lijsten nog actueel zijn. In 2020 werd op ons initiatief het duurzame bedrijfsmiddel ‘elektrische stoomketels’ voor het eerst opgenomen in de Energielijst. Daardoor kunt u in aanmerking komen voor fiscaal voordeel tijdens het verduurzamen van stoomproductie. In de Energielijst 2024 en de Milieulijst 2024 zijn ten opzichte van vorige edities weer verschillende wijzigingen doorgevoerd. Scharff Techniek legt uit wat de regelingen inhouden en beschrijft de belangrijkste updates voor stoom gerelateerde bedrijfsmiddelen.
Wat is de EIA-regeling?
EIA staat voor Energie Investeringsaftrek. De overheid ondersteunt met deze regeling energiezuinige investeringen van bedrijven financieel met belastingvoordeel. Deze steun zorgt voor een impuls aan energiebesparing, het verminderen van CO2-uitstoot en het gebruiken van duurzame energie. Bedrijven die investeren in een bedrijfsmiddel op de Energielijst, kunnen via de regeling 40% van de investeringskosten aftrekken van hun winst. Dit verlaagt de fiscale winst en maakt de investering dus goedkoper. De Rijksoverheid laat weten dat het aantal aanvragen de laatste jaren toeneemt. Daarom wordt de regeling in 2025 en 2026 uitgebreid met meer budget en vervolgens structureel verhoogd.
Energielijst
Om de EIA-regeling uit te kunnen voeren, stelt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland elk jaar een energielijst op met bedrijfsmiddelen die erkend innovatief, energiebesparend of duurzaam zijn en daardoor in aanmerking komen. De nieuwe Energielijst werd in de eerste week van 2024 gepubliceerd. In 2024 zijn er weer enkele aanpassingen doorgevoerd. Deze wijzigingen hebben geen invloed op eerder erkende elektrische stoomketels met als doel het verduurzamen van stoomproductie. Meer over dit type bedrijfsmiddel dat te vinden is op de Energielijst leest u later in dit artikel.
Wijzigingen EIA 2024
De wijzigingen op de Energielijst 2024 hebben onder andere te maken met de energieprijzen die in 2023 zijn gedaald. Daarom zijn de energieprijzen in de Energielijst 2024 aangepast. Bedrijfsmiddelen met een terugverdientijd korter dan vijf jaar zijn verwijderd uit de lijst. Dat komt omdat bedrijven sinds 2024 verplicht zijn dergelijke bedrijfsmiddelen te vervangen in het kader van energiebesparende maatregelen door de Energiebesparingsplicht. Tevens zijn er nieuwe middelen te vinden op de lijst, deze zijn niet stoom gerelateerd.
De wijzigingen zijn vooral uitgevoerd om te zorgen dat de regeling een stimulans blijft voor bedrijven. Het doel is daarbij dat bedrijven door de regeling innovatievere, energiebesparendere of duurzamere keuzes te maken dan dat zij zouden doen zonder deze stimulans. Op de Energielijst 2024 zijn twee stoom gerelateerde codes te vinden. De code met betrekking tot elektrische stoomopwekking met als doel het verduurzamen van stoomproductie wordt in de volgende alinea beschreven. De andere maatregel met betrekking tot stoomrecompressie kunt u terugvinden in de Energielijst.
Elektrische Stoomketels
Sinds 2020 komt de aanschaf van een elektrische stoominstallatie in aanmerking voor de Energie Investeringsaftrek. Met dit middel is verduurzamen van stoomproductie mogelijk. Het bedrijfsmiddel is opgenomen op de lijst omdat het een duurzaam alternatief is ten opzichte van de veelgebruikte gasgestookte stoominstallaties. Bij gebruik van groene stroom hebben de elektrische stoomketels namelijk geen emissie.
Door de jaren heen zijn de voorwaarden voor dit type bedrijfsmiddel uitgebreid. Inmiddels is de omschrijving van erkende bedrijfsmiddelen op het gebied van stoom, die in aanmerking komt voor fiscaal voordeel in 2024, als volgt: Elektrische toestellen voor stoomopwekking of verwarming van thermische olie voor processen. Dit geldt voor zowel volledig elektrische toestellen als een hybride toestel. Behalve de aanschaf van het bedrijfsmiddel zelf komen ook overige werkzaamheden in aanmerking voor de EIA. In dit geval komen ook de eventuele noodzakelijke aanpassingen voor de elektriciteitsaansluiting in aanmerking. Je kunt dit terugvinden in de Brochure-EIA-Energielijst-2024 onder de code 270104 [W].
Wat is de MIA-regeling?
Naast de EIA heeft de overheid ook een Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Binnen deze regeling kunnen bedrijven in aanmerking komen voor fiscaal voordeel bij de investering in innovatieve en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.
Milieulijst
Net als bij de EIA-regeling gebruikt de Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland een lijst met daarop erkende bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor de MIA\Vamil-regeling. Deze lijst is rond de jaarwisseling ook weer opnieuw gepubliceerd met veel wijzigingen ten opzichte van 2023.
Wijzigingen MIA\Vamil 2024
Er hebben op Europees niveau wijzigingen plaatsgevonden voor staatssteunregels. Samen met aanbevelingen voor het toekomstige beleid van de MIA\Vamil-regeling heeft dit veel wijzigingen teweeggebracht in de milieulijst van 2024. Uitgangspunten daarvoor zijn onder andere strengere eisen, het verwijderen van middelen die (inmiddels) gangbaar zijn geworden of overlappen met andere vormen van staatssteun. Er zijn maar liefst 108 bedrijfsmiddelen verwijderd (bijna een derde van het totaal) en daarnaast is nog eens een derde gewijzigd.
Stoomketels
Tot 2024 kwam de vervanging van een stoomketel door een van onze gasgestookte stoomgeneratoren (mits dit middel nog niet eerder gebruikt was) in aanmerking voor de MIA\Vamil onder code B4312. Doordat de rookgassen van deze stoomketels niet meer dan 50 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten, werden de stoomketels beschouwd als een milieuvriendelijk bedrijfsmiddel geschikt voor verduurzamen van stoomproductie. Sinds 2024 is het bedrijfsmiddel niet meer te vinden op de milieulijst. Het type stoomketel met deze voorwaarden is gangbaar geworden bij de aanschaf van een nieuwe stoomketel. Daarnaast is de vereiste norm van milieuvriendelijkheid voor stookinstallaties tevens geborgd in de omgevingswet per 1 januari 2024. Waarschijnlijk is het bedrijfsmiddel daardoor verwijderd van de milieulijst.
Op de milieulijst is nog wel een andere code (A2330) te vinden dat te maken heeft met verduurzamen van stoomproductie. Het gaat specifiek om de toepassing van stoom in de vorm van een stoomunit. De toepassing die in aanmerking komt, is voor het voorkomen en bestrijden van plagen of ziekten door planten, uitgangsmateriaal of bloembollen te verhitten met stoom, waarbij geen stoffen of metalen worden toegediend en waardoor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen wordt verminderd.
Verduurzamen van stoomproductie
Op dit moment komen dus alleen elektrische stoominstallaties in aanmerking voor fiscaal voordeel. Is een elektrische stoominstallatie niet mogelijk doordat u niet over de benodigde elektrische infrastructuur kunt beschikken? Er zijn ook andere maatregelen die u kunt treffen voor het verduurzamen van stoomproductie. Er zijn aanpassingen en onderhoud aan uw bestaande stoomsysteem mogelijk om het brandstofgebruik te verminderen. Dit kan oplopen wel tot 25% door bijvoorbeeld het verlagen van de stoomdruk, het isoleren van de ketel en leidingen, regelmatige controle van condenspotten en het uitzetten van de stoomketel wanneer er langere tijd geen stoomvraag is. Het kan geen kwaad te evalueren welke maatregelen u op korte termijn kunt treffen voor het verduurzamen van stoomproductie.
Advies verduurzamen van stoomproductie
Weet u niet zeker of uw bedrijf beschikt over de juiste infrastructuur voor een elektrische stoomketel? Of wilt u weten wat u moet aanpassen om wel een elektrische stoomketel te kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Scharff Techniek. Wij hebben meer dan 40 jaar ervaring in stoomtechniek en helpen u namelijk graag met het verduurzamen van stoomproductie.
0 reacties