Subsidie voor elektrische stoomketels

Duurzaam stoomgebruik met investeringssubsidie

Stoom is een zeer veel toegepaste warmtedrager binnen de voedingsindustrie, maar vaak met aardgas gestookt. Forse veranderingen zijn nodig in het kader van de energietransitie voor deze manier van warmteproductie. Het elektrisch opwekken van stoom is een duurzame oplossing hiervoor. Om de energietransitie voor stoom te stimuleren, is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor elektrische stoomketels.

Elektrische stoomketels

Gasloze elektrische stoomketels bieden de duurzame oplossing omdat ze geen emissie uitstoten. In een drukvat verwarmen elektrische elementen het water. De elektrische stoomketels hebben een compacte opstelling, zijn in veel gevallen vrij van periodieke keur en hebben geen ketelhuisnodig nodig. Tot een vraag van 1500 kg/h stoom, hebben wij een elektrische oplossing beschikbaar.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Sinds 2020 is het vervangen van gasgestookte stoomketels door elektrische stoominstallaties op ons initiatief opgenomen op de Energielijst (270104). Hierdoor komt u bij de aanschaf van een elektrische stoomketel, in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). Let wel op, de EIA geldt alleen voor nieuwe elektrische stoominstallaties die gasgestookte stoomketels vervangen.

De Energie-investeringsaftrek (EIA) is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. Net als in 2020 bedraagt de EIA in 2020 45% van het investeringsbedrag. De extra aftrek van 45% komt bovenop de normale afschrijvingen op het bedrijfsmiddel. De complete Energielijst 2021 download u hier.

Andere oplossingen

Is vervanging door een elektrische stoomketel niet mogelijk doordat u nog niet de benodigde elektrische infrastructuur heeft? Er zijn ook andere maatregelen die u kun treffen om te verduurzamen.

Al een aantal jaar staat de vervanging van een stoomketel door een stoomketel waarbij de rookgassen niet meer dan 60 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten, op de Milieulijst. Daarnaast zijn er verschillende aanpassingen en onderhoud aan uw bestaande stoomsysteem mogelijk om het brandstof gebruik te verminderen. Dit kan wel oplopen tot 25% door het verlagen van de stoomdruk, het isoleren van ketel en leidingen, regelmatige controle condenspotten en uitzetten van de stoomketel wanneer er langere tijd geen stoomvraag is. Lees ook op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) over oplossingen voor deze noodzakelijke veranderingen.

Advies

Wilt u meer informatie over elektrische stoomketels? Of wilt u weten wat u moet aanpassen om een elektrische stoomketel te kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Scharff Techniek. Wij helpen u namelijk graag met de elektrificatie en verduurzaming van uw stoominstallatie.

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De overstap van gasgestookte naar elektrische stoomopwekking - […] van een gasgestookte stoomketel naar een elektrische stoomketel? Dan komt u in aanmerking voor Energie-Investeringsaftrek (EIA). Met de EIA…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.