Het is overduidelijk dat gas gaat verdwijnen. Mogelijk heeft u zich al verdiept in de verschillende mogelijkheden om uw stoominstallatie, of zelfs uw complete productieproces, te verduurzamen. Maar hoe pakt u dat aan, stoom produceren zonder gas? 

De eerste stappen naar elektrische stoomopwekking

Er zijn verschillende alternatieven op de markt voor gasloze stoomproductie. Eén daarvan is elektrische stoomopwekking. Dat kan met een elektrische stoomketel of e-boiler. Dit type stoomketel heeft geen emissie bij gebruik van groene energie.

Een elektrische stoomketel wordt aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Overweegt u deze oplossing? Neem dan allereerst contact op met uw energieleverancier om te weten te komen of een elektrische aansluiting mogelijk is en welk vermogen maximaal geleverd kan worden.

Wanneer u weet dat een aansluiting mogelijk is, neemt u contact op met een stoomketelleverancier. Scharff Techniek kan namelijk samen met u, uw stroomverbruik voorrekenen aan de hand van uw productiewensen en de bijpassende stoomketel(s). Het benodigde elektrisch vermogen is afhankelijk van uw stoomvraag. Variabelen als temperatuur en opwarmtijd zijn daarbij van belang. Vervolgens kan het benodigde vermogen worden gecheckt met de energieleverancier.

Subsidie mogelijkheden

Maakt u de overstap van een gasgestookte stoomketel naar een elektrische stoomketel? Dan komt u in aanmerking voor Energie-Investeringsaftrek (EIA). Met de EIA kunt u 45% van de investeringskosten (niet alleen de aanschafkosten maar ook montage kosten, infrastructurele kosten en personeelskosten bijvoorbeeld) van energiebesparende bedrijfsmiddelen aftrekken van de fiscale winst. Dit is bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Doe deze aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting.

Starten met de elektrificatie van uw stoominstallatie

Nu al werken aan de CO2-uitstoot van uw bedrijf? Techniek levert al meerdere jaren e-boilers en elektrische stoomketels en adviseert graag over duurzame alternatieven op het gebied van stoom. Wij starten graag het elektrificatie traject met u samen. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.