Industriële verduurzamingsmogelijkheden met subsidie

In 2030 moet de Nederlandse industrie minimaal 20 megaton minder CO2 uitstoten en ten minste 50% van de grondstoffen in de productie circulair gebruiken. Om verduurzaming binnen de industrie te stimuleren, heeft de overheid veel verschillende subsidieregelingen waar gebruik van kan worden gemaakt.

Via de subsidie- en financieringswijzer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland kunt u financiële ondersteuning vinden. Op basis van een paar gegevens, ontvangt u een overzicht met regelingen die eventueel voor u van toepassing zijn. Zo zijn er ook verschillende subsidies die kunnen worden toegepast bij stoom gerelateerde verduurzamingen in uw bedrijf. Scharff Techniek licht er twee voor u uit.

Subsidie mogelijkheden op het gebied van stoom

Een van de industrie breed toepasbare subsidies is de Energie-investeringsaftrek (EIA). Dit is een fiscale regeling waarmee de overheid u ondersteunt bij investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie. De EIA bedraagt in 2022 45,5% van het investeringsbedrag. De extra aftrek van 45,5% komt bovenop de normale afschrijvingen op het bedrijfsmiddel. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting.

Gasloze elektrische stoomketels bieden de duurzame oplossing omdat ze geen emissie uitstoten. In een drukvat verwarmen elektrische elementen het water. De elektrische stoomketels hebben een compacte opstelling, zijn in veel gevallen vrij van periodieke keur en hebben geen ketelhuisnodig nodig. Sinds 2021 zijn de aanschaf en eventuele aanpassingen van de elektriciteitsaansluiting van een elektrische stoominstallatie op ons initiatief opgenomen op de Energielijst (270104). Bij aanschaf van een elektrische stoomketel komt u in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek (EIA). De complete Energielijst 2022 met alle middelen die in aanmerkingen komen voor de regeling download u hier.

Een elektrische stoomketel is niet voor iedereen weggelegd op dit moment (In deze blog leest u alles over de overstap van gas naar elektrisch). In dat geval is er ook een ander bedrijfsmiddel ter verduurzaming dat in aanmerking komt voor subsidie. Al een aantal jaar staat de vervanging van een stoomketel of door een stoomketel of thermische olieketel waarbij de rookgassen niet meer dan 60 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten, op de Milieulijst. Het bedrijfsmiddel komt voor 50% van het investeringsbedrag in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek en willekeurige afschrijving milieu-investeringen.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.