In februari schreef Scharff Techniek een blog met redenen om tijdig na te denken over verduurzamen. Niemand had kunnen voorzien hoe snel schaarste van gas en tekort aan elektrische infrastructuur realiteit zijn geworden. Er spelen veel vragen bij bedrijven met stoomketels die op zoek zijn naar oplossingen om de kosten van stoomproductie te kunnen drukken. In dit artikel vind je antwoorden op de meest gestelde vragen.
Elektrificatie
Veel bedrijven willen de overstap maken van gasgestookte stoom naar stoom opgewekt met elektriciteit. Overweeg je deze oplossing? Neem dan allereerst contact op met je energieleverancier om te weten te komen of een elektrische aansluiting mogelijk is en welk vermogen maximaal geleverd kan worden. Het komt namelijk regelmatig voor dat er pas over 5 jaar een aansluiting mogelijk is. Er is een beperkt aantal tijdelijke oplossingen die je kunt treffen om die periode te overbruggen.
Diesel als alternatieve brandstof
De stoomketel laten draaien op een andere, goedkopere, brandstof is een oplossing. Diesel is lange tijd zo’n brandstof geweest. Er bestaan zelfs combibranders geschikt voor diesel en aardgas. Met een eenvoudige knop kun je de verbranding tijdelijk omschakelen naar de gewenste brandstof. Zo ben je minder afhankelijk van de gasprijzen. Op dit moment begint de dieselprijs ook steeds harder te stijgen, waardoor dat wellicht niet meer de beste korte termijn investering is om kosten te verlagen.
Propaan als oplossing
Het is ook mogelijk om de stoomketel volledig op propaan te laten draaien. Dat zorgt ervoor dat je niet meer afhankelijk bent van aardgas. Zowel CERTUSS stoomketels, als andere merken, zijn relatief eenvoudig om te bouwen naar een propaan verbranding. Met deze (tijdelijke) ingreep kun je de winter, de komende onzekere periode of de tijd die je nodig hebt om over te stappen naar en permanente en duurzame oplossing, overbruggen. Let wel op, je hebt hier ook propaantanks voor nodig die je buiten kunt opstellen.
Optimalisatie
Door verschillende ingrepen aan de huidige stoomopstelling, kunnen kosten ook worden verlaagd. Bijvoorbeeld door het aansluiten van een economizer. Daarmee wordt restwarmte uit de rookgassen gebruikt om het ketelwater voor te verwarmen. Dat scheelt zo’n 5 procent energiebesparing.
Tot slot zijn er nog een aantal maatregelen die kunnen worden toegepast om energie te besparen.
- verlagen van de stoomdruk (circa 2% energiebesparing per bar)
- gebruikmaken van een zuurstofmeting in het rookgas en deze gebruiken in de brander regeling
- de ketel, leidingen en appendages zo goed mogelijk isoleren
- de stoomketel uit of stand-by zetten als er langere tijd geen stoomvraag is
- regelmatig controleren van condenspotten in de stoomleidingen
Advies
Samen met onze experts kan er gekeken worden naar het meest passende plan van aanpak. In deze onzekere periode zijn wij bereikbaar voor vragen en denken wij graag mee. Wij zijn gespecialiseerd op het gebied van CERTUSS stoomketels, voor andere merken kunnen wij je doorverwijzen naar het juiste contact.
0 reacties