Toekomst bestendige bedrijfsproductie voor fossielvrije industrie

Steeds meer bedrijven zijn bewust dat het productieproces toekomstbestendig moet worden. Dat duurzaam produceren de norm wordt, komt steeds dichterbij. Het uitvoeren van bedrijfsanalyses waarbij kritisch gekeken wordt naar de actuele situatie op het gebied van toekomstbestendigheid en verkenningen om te zien of dit kan worden verbeterd zijn dan ook logische eerste stappen voor bedrijven die hiermee aan de slag willen. Onderzoeks- en adviesbureau CE Delft voerde een verkenning uit naar een fossielvrije industrie. Op dit moment komt een kwart van de Nederlandse CO2-uitstoot voor rekening van de industrie door het gebruik van fossiele brandstoffen. In Nederland is stoom een van de meest gebruikte warmtedragers in de industrie en meestal wordt dat met aardgas opgewekt. Het onderzoek bracht in kaart wat er nodig is om de industrie compleet klimaatneutraal te krijgen voor 2037 en welke branches hierbij juist kansrijk zijn.

Hernieuwbare energie

Het uitgangspunt om fossielvrij te worden, is het gebruik van hernieuwbare energie. Er zijn verschillende duurzame energiebronnen om dit te bereiken, bijvoorbeeld: elektriciteit opgewekt door wind of zon, groene waterstof of energie verkregen uit de recycling van duurzame bio- en synthetische grondstoffen. Het onderzoek van het bedrijf laat zien dat een fossielvrije industrie mogelijk is voor 2037. Het concludeert het dat een groot deel van de bedrijven in de huidige vorm kan blijven bestaan, mits de productie wordt omgebouwd naar een fossielvrij proces. De industrieën die kansrijk willen zijn in de toekomst, zullen volgens het onderzoek gericht moeten zijn op energiebesparing, circulariteit en directe elektrificatie.

Elektrificatie

Het aanleggen van de benodigde infrastructuur en het ombouwen van installaties en/of fabrieken zijn stappen om tot die fossielvrije industrie te komen. Ook al lijkt 2037 nog ver weg en kun je in de tussentijd bijvoorbeeld ‘gewoon’ nog een gasgestookte stoomketel gebruiken. Het maken van een plan voor een toekomstbestendige fabriek is wel iets om nu al over na te denken. Verschillende processen zijn nu al relatief eenvoudig te elektrificeren met bestaande duurzame bedijfsmachines. Zo bestaat als alternatief voor een gasgestookte stoomketel, al tientallen jaren een elektrische stoomketel. Toch moeten sommige productieprocessen en de bijbehorende processen op maat gemaakt moeten worden en dat kost tijd.

Duurzaam productieproces

Zelf al is het nu al mogelijk om de overstap te maken naar een elektrisch aangedreven productieproces, de transitie kost alsnog tijd. De aanleg of verzwaring van een elektriciteitsaansluiting duurt bijvoorbeeld op sommige plekken meer dan 5 jaar volgens onderzoek van hetzelfde adviesbureau. Neem contact op met uw energieleverancier om te zien of een elektrische aansluiting op dit moment mogelijk is en welk vermogen maximaal geleverd kan worden. In de tussentijd kunt u ook kijken naar de mogelijkheden voor energiebesparing met betrekking tot uw stoomgebruik.

Wilt u verkennen of elektrificatie van uw stoomproductie mogelijk is? Lees dan meer over de overstap van gasgestookte stoom naar elektrische opgewekte stoom, of neem dan contact op met Scharff Techniek voor een vrijblijvend adviesgesprek.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.