De stoom die wordt opgewekt voor gebruikt in de industrie heeft verschillende verontreinigingsrisico’s. Het is belangrijk om het juiste type stoom te hanteren voor het productieproces. Dit heeft namelijk impact op de kwaliteit en veiligheid van het eindproduct.
Veiligheid en kwaliteit
Stoom is nodig in veel verschillende productieprocessen en industriebranches. Het wordt regelmatig gebruikt in de voedingsindustrie waar er direct contact is tussen de stoom en het product. Dat kan bijvoorbeeld een vloeibaar product zijn (zoals sauzen) die door een stoominjector direct worden verwarmd. De kwaliteit van de stoom wordt in zo’n geval erg belangrijk. Er zijn verschillende typen stoom die elk hun eigen kwaliteit hebben. Wanneer men niet de juiste kwaliteit gebruikt, neemt het risico op product besmetting toe door de microdeeltjes die in reguliere stoom voor komen.
Culinaire stoom
De benodigde stoom voor een proces waarbij product en stoom in direct contact komen heet culinaire stoom of clean steam. Dit hoeft niet altijd alleen bij direct contact te zijn, ook bij indirect contact door het schoonmaken van een contactoppervlak kan de de kwaliteit van stoom belangrijk zijn.
Waarom is er dan verschil in soorten stoom? Het water en stoom in de leidingen bevatten vaak micro-deeltjes en daarnaast bevat het toevoegingen om corrosie tegen te gaan. Om te zorgen dat deze niet in het voedingsproduct terecht komen, kan stoom worden gefilterd tot ‘culinaire stoom’ of clean steam.
In de meeste gevallen is dit type stoom schoon genoeg voor de voedingsindustrie. Er zijn ook situaties en andere branches waarbij een nog ‘schonere’ stoom gewenst of zelfs verplicht is. Lees meer over andere typen stoom op de website van Scharff Techniek.
Borgen van stoomkwaliteit
Om de kwaliteit van producten die culinaire stoom maken te waarborgen, moeten deze voldoen aan een richtlijn. De toepassingen voor culinaire stoom die Scharff Techniek levert zijn gecertificeerd door de European Hygienic Engineering & Design Group (EHEDG). Daardoor zijn ze geschikt voor alle toepassingen in de voedingsindustrie, waar stoom in aanraking komt met een product.
Het hoofddoel van EHEDG is het creëren van veilig voedsel door verbetering van hygiënische engineering en ontwerp in alle aspecten van de voedselproductie. De EHEDG ondersteunt de Europese wetgeving, die vereist dat de verwerking, bereiding het verpakken van voedsel hygiënisch gebeurt met behulp van hygiënische machines en in hygiënische gebouwen volgens de richtlijn voedselhygiëne, de machinerichtlijn en de richtlijn voedselcontactmaterialen.
Specialist in stoom voor de voedingsindustrie
Scharff Techniek levert al 40 jaar stoominstallaties, waarvan de voedingsindustrie één van de grootste afnemers is. Wij denken met u mee om een stoominstallatie te ontwerpen, afgestemd op de juiste behoefte en wensen van uw bedrijf of productieproces. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
0 reacties