Belang van onderhoud

In de afgelopen jaren is er in het Europese project Steam Up op grote schaal onderzoek gedaan naar het optimaliseren van stoomproductie. Dat de technische ervaring en kennis van stoominstallaties sterk afneemt in bedrijven met stoominstallaties, net als het aantal technische werknemers, is één van de grootste conclusies uit het onderzoek. Waarom is dat zo belangrijk? Scharff Techniek legt het uit.

Kennis en kunde van medewerkers

Bij een stoominstallatie komt onderhoud kijken dat regelmatig uitgevoerd moet worden. Dit zorgt voor mindere storingen en voor een langere levensduur van de stoomketel. Door inspecties kunt u afwijkingen eerder signaleren dit voorkomt storingen en schade. Daardoor voorkomt u dat het productieproces op een ongewenst moment plots stil komt te liggen. Daarnaast heeft het ook simpel weg te maken met veiligheid. Door onderhoud kunt u constateren dat alles naar behoren functioneert of dat er afwijkingen zijn. Soms wordt er tijdens een inspectie schade gesignaleerd, waardoor een gevaarlijke situatie wordt voorkomen. Scharff Techniek raadt daarom bedrijven met een stoominstallatie aan om het vakmanschap omtrent stoomtechniek van medewerkers te verbeteren en te waarborgen.

Energie besparen

Maar er zijn meer redenen waarom kennis en kunde van stoominstallaties belangrijk is. Ook het doorvoeren van energiebesparingen heeft veel te maken met het uitvoeren van onderhoud. Er zijn een aantal concrete maatregelen die u kunt uitvoeren waarbij de besparing op kan lopen tot zo’n 25%. Voorbeelden van deze maatregelen zijn het isoleren van de leidingen, verlagen van de stoomdruk of de stoomketel uit of stand-by zetten wanneer er voor een langere periode geen stoomvraag is.

Soorten onderhoud

Bijna elke stoomketel moet af en toe één of meerdere keuringen ondergaan. Deze druk en brander gerelateerde keuringen zijn wettelijk bepaald. Daarbij wordt gekeken of de stoomketel voldoet aan alle normeringen, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. De frequentie verschilt per stoomketel. De verhuurbare stoomketels van Scharff Techniek zijn in veel gevallen keuringsvrij. Daardoor kunt u voor langere tijd gebruik maken van deze verhuurbare stoomketel zonder dat er een keuring aan te pas komt.

Verder maakt Scharff Techniek onderscheid in grote en kleine onderhoudswerkzaamheden. Groot onderhoud omvat een uitvoerige inspectie. Hierbij wordt vastgesteld of de stoominstallatie naar behoren werkt. Daarnaast wordt gecontroleerd of er afwijkingen zijn die verholpen moeten worden door reparatie of extra onderhoud.

Door frequente inspecties, kan er eerder worden ingegrepen als de conditie van de stoominstallatie afwijkt. Door regelmatig het voedingswater te controleren, kan worden vastgesteld of het de juiste meetwaarden bevat. Wanneer er gedurende een langere periode te kalkrijk water wordt gebruikt om de stoomketel te voeden, kunnen leidingen langzaam dichtslibben door kalkafzettingen. Natuurlijk zijn er methoden om de leidingen weer schoon te maken, maar voorkomen is beter dan genezen.

Kennis borgen

Scharff Techniek kan ondersteunen in een deel van het onderhoud. Het borgen van benodigde technische kennis omtrent stoominstallaties kan worden gerealiseerd door bijvoorbeeld lidmaatschap van het Stoomplatform of een erkend opleidingsprogramma.

Sinds 2009 brengt het Stoomplatform organisaties met stoom-gerelateerde werkzaamheden bij elkaar. De nadruk van het netwerk ligt op het delen en uitwisselen van kennis en kunde met betrekking tot stoom. Die onderwerpen variëren van energie besparen en verduurzamen tot, niet geheel onbelangrijk, veiligheid. Een van de manieren hoe het Stoomplatform zorgt dat de kennis en kunde omtrent stoomtechniek verbeterd in de industrie, is door het VPS-certificeringsprogramma.

Stoomketel huren

Een stoomketel wordt door een bedrijf meestal voor een korte periode gehuurd waardoor veel van het bovenstaande advies over onderhoud niet nodig is. Bij gebrek aan personeel met ervaring in de stoomtechniek, kan Scharff Techniek in overleg de stoomketel monteren en installeren. Daarnaast geven wij kundig advies tijdens het huur-traject en zorgen wij voor het onderhoud voorafgaand en na afloop van de huurperiode. Heeft u vragen over het verhuurproces en de ondersteuning die Scharff Techniek biedt? Neem dan contact met ons op voor meer informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.