40 jaar samenwerking tussen CERTUSS en Scharff Techniek

In 2023 bestaat Scharff Techniek 40 jaar! Een mooie mijlpaal voor het Utrechtse familiebedrijf. Daarom wordt er dit jaar regelmatig aandacht besteed aan het jubileumjaar met een speciaal artikel dat verschijnt op de website. Deze keer staat de oudste samenwerking van het bedrijf en de ontwikkeling van stoomketels centraal.

CERTUSS

Scharff Techniek werd in oktober 1983 opgericht door Jan Scharff. Sinds het begin heeft het bedrijf met CERTUSS samengewerkt. CERTUSS is een Duits merk dat al in 1957 begon met stoomketels produceren. Jan kende het merk dan ook al vanuit andere werkzaamheden van voor de oprichting van zijn eigen bedrijf.

CERTUSS werd in 1957 opgericht door Hans-Joachim Schröder, met als missie betrouwbare, stille en makkelijke bedienbare stoomgeneratoren te bouwen. Dit deed hij door het waterpijp principe toe te passen. Inmiddels heeft ook CERTUSS een lange weg afgelegd. Het merk bestaat inmiddels al ruim 60 jaar en wordt vandaag de dag wereldwijd geleverd en gebruikt in meer dan 100 verschillende industrie branches.

Ontwikkeling stoomketels

De meeste mensen kennen stoom wellicht als de eerste vorm van aandrijving zoals bij de stoomtrein of -boot. Vroeger waren er op schepen bijvoorbeeld stokers die zorgden dat de stoomketel de juiste werkdruk had. Maar stoom heeft zoveel toepassingen, ook in het heden. Mensen realiseren zich niet dat aan bij bijna alles wat er bestaat, ergens wel stoom aan te pas komt tijdens het productieproces. Dat is al best wel lang zo en daarom zijn stoom en stoomketels dan ook niet weg te denken uit de industrie.

De oudste stoomketels waren ronde, liggende cilindrische ketels met water, dat vervolgens verwarmd werd om stoom te produceren. De stoomketels van CERTUSS waren vernieuwend daarin, dat zijn namelijk waterpijp ketels. In de ketel zit een spiraal (waterpijp) en geen groot stoomvat. Door het verwarmen van de spiraal is het mogelijk om een hele hoge druk te bereiken en daarnaast is er snel beschikking over stoom.

Ondanks dat de stoomketels van CERTUSS nog altijd gebruikmaken van hetzelfde principe, heeft er wel degelijk veel innovatie plaatsgevonden. Het laatste resultaat van die innovatie is de in 2022 gelanceerde elektrische stoomketel, de E-generation MX320.

De nieuwe generatie elektrische stoomketel

Samenwerking met CERTUSS

40 jaar Scharff Techniek betekent dus ook 40 jaar samenwerking met CERTUSS. Af en toe sloten de bedrijven ook de handen ineen om samen naar vakbeurzen te gaan, bijvoorbeeld bij de Jaarbeurs in Utrecht. Jan Scharff vertelde hoe ze daar met een door CERTUSS omgebouwde stadsbus inclusief stoomketels verschillende jaren te vinden waren. Tijdens een korte zoeksessie werd een foto van de opstelling uit de jaren ’80 teruggevonden.

Scharff Techniek draait nog steeds op volle toeren. Het bedrijf heeft meer dan 500 installaties geleverd en tegenwoordig heeft het ruim 100 installaties in onderhoud. Inmiddels runt Bernard Scharff, zoon van Jan Scharff, het bedrijf.

1 Reactie

  1. Johan Hazelaar

    Gefeliciteerd met jullie 40 jarig jubileum en samenwerking met Certuss.
    Ik ben in het bezit van het Kringloopschema 2/500-2000 Gas NL met nr. 58 010 08 0 van Certuss uit 1988 met de sticker van Scharff. Deze zullen jullie waarschijnlijk ook wel hebben maar als er interesse hiervoor is laat het dan maar weten.

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.