De 6 meest voorkomende fouten bij onderhoud van stoomketels

De 6 meest voorkomende fouten bij het onderhoud van stoomketels

Uit Europees onderzoek van Steam-up blijkt dat er steeds minder stoom technische kennis te vinden is in bedrijven met stoominstallaties. Die kennis is belangrijk voor het optimaliseren van het stoomsysteem, verduurzamen, besparen van energie en het borgen van de veiligheid. Daarnaast is deze kennis belangrijk voor het uitvoeren van regulier onderhoud. Met goed uitgevoerd onderhoud van stoomketels hebben deze installaties namelijk een lange levensduur.

De meest voorkomende problemen die wij tegenkomen in het werkveld zijn onderhoud gerelateerd. Veel van die stoomketel problemen zijn makkelijk te voorkomen door het regelmatig uitvoeren van onderhoud. Scharff Techniek kan bedrijven ondersteunen in het grotere onderhoud van de merken stoomketels die wij leveren. Daarnaast zijn er nog verschillende reguliere onderhoudswerkzaamheden die in de dagelijkse werkzaamheden terug zouden moeten komen. In dit artikel leest u over de meest voorkomende problemen en het effect ervan.

1. Te veel opgeloste zouten in het water

Wanneer er te veel zouten zijn opgelost in het voedingswater, raakt de geleidbaarheid boven 1000 μS / cm. Controleer het suppletie water. Als de geleiding in dit water ook hoog is, neem dan contact op met ons om de voordelen van een ontzoutingstoepassing te bespreken.

2. De waterhardheid (° dH) is te hoog

Controleer de regeneratie-instellingen van uw waterontharder. Zijn de intervallen goed ingesteld? Controleer of er (voldoende) zout voor waterontharding beschikbaar is. Meet dagelijks op onregelmatige momenten de waterhardheid en analyseer de waarden die u meet. Vervang de hars na maximaal 20 jaar.

3. pH te hoog

Is uw pH waarde van het water te hoog? Meestal valt dit te verklaren door een te hoge aanwezigheid van doseermiddel in het systeem, het ongezuiverde water heeft al een hoge pH waarde of door de aanwezigheid van een vreemde stof. Condensaat met een te hoge pH waarde dient te worden afgevoerd. Neem contact op met een expert in het onderhoud van stoomketels bij bestaande problemen. Zoek bij voorkeur het bedrijf dat kennis heeft van uw merk stoomketel. 

4. pH te laag

Wanneer de pH waarde te laag is moet deze worden verhoogd. Dat kan door een combinatiedosering te verhogen of door extra dosering van een commerciële natriumhydroxide-oplossing. Meet ook de pH waarden van het condensaat. Een middel voor de bescherming van het condensaatsysteem kan zinvol zijn. Dit is niet mogelijk bij alle toepassingen. Neem contact op met een expert in stoomtechniek voor advies.

5. Te weinig doseermiddel in het systeem

Komt het overschot niet overeen met de specificaties? Verhoog dan de dosering bij de pomp en zorg ervoor dat luchtbellen in het slang gedeelte niet de oorzaak zijn van een onjuiste dosering. Het doseermiddel is ongeveer een jaar houdbaar wanneer het luchtdicht wordt bewaard. Kijk op de verpakking voor de productiedatum. Het effect van het middel neemt af na het verstrijken van de houdbaarheidsdatum. Is het doseermiddels te oud? Neem dan contact op met de leverancier voor een nieuw werkzaam product. 

6. Te veel doseermiddel

Blijkt uit de waarden dat er te veel doseermiddel zit in het systeem? Verminder dan de dosering bij de pomp. Houd het probleem aan na het verminderen van het middel? Neem dan contact op met een expert in het onderhoud van stoomketels. 

Gratis e-book over onderhoud stoomketels

Wanneer u hulp nodig heeft om problemen te verhelpen met uw CERTUSS stoomgenerator of geen van de bovenstaande problemen op u van toepassing zijn maar u wel problemen ervaart, kunt u contact met ons opnemen. Wilt u gratis het gehele onderhoudsdocument van CERTUSS ontvangen? Stuur ons dan een bericht via onze website met daarin “ Ik zou graag het Certuss onderhoudsdocument ontvangen”. Omdat het onderhoud van stoomketels erg belangrijk is, adviseert Scharff Techniek de betreffende medewerker die verantwoordelijk is voor de stoom gerelateerde werkzaamheden in het bedrijf ook zeker om een VPS-certificaat te behalen. 

 

2 Reacties

  1. Ad Hitzert

    Goedemorgen,

    Ik ben beroepsmatig(EBI medewerker) geïnteresseerd in uw product.
    Ik zou graag het Certuss onderhoudsdocument ontvangen.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. De herkomst van een stoomketel is van belang | Scharff techniek BV - […] zijn relatief klein en makkelijk. Deze kunnen worden uitgevoerd door uw eigen personeel. Lees hier een aantal tips over…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.