Energiebesparingen bij stoomproductie

Energie besparen met stoom in uw productieproces is een gewild item. Maar liefst 75% van de potentiële energiebesparing in de industrie is gerelateerd aan motoren en stoominstallaties. Of u nu op zoek bent naar een hogere efficiëntie vanwege de toenemende kosten of vanwege milieudruk; besparen is in elk opzicht van vitaal belang voor uw bedrijf. Ontdek in dit artikel hoe u kunt besparen.

Steam up

Het Steam Up project heeft de afgelopen jaren uitgebreid onderzoek gedaan naar het optimaliseren van stoomproductie. Door middel van audits bij verschillende bedrijven in Nederland en Europa, wil het project de kloof tussen adviezen en de daadwerkelijke uitvoering van besparende maatregelen overbruggen. Het project heeft geleid tot diverse casestudies en handige tools om inzicht te krijgen in de voordelen en uitdagingen van besparende maatregelen. Alle publicaties van het project zijn te vinden op de website van  steam-up.eu | Home

Resultaten

We praten u graag bij over de specifieke resultaten van businesscases die in Nederland zijn uitgevoerd. De beste uitkomsten werden bereikt in bedrijven waar het management betrokken en intensief investeerde in het besparen van energie. Het project onthulde echter een belangrijk gegeven: het ontbreken van technische kennis van stoominstallaties en de grote afname van het aantal technische werknemers. En een gebrek aan onderhoud is een groot probleem omdat deze machines regelmatige ingrepen én onderhoud vereisen.

Veel bestaande stoomketels zijn groot, log en niet flexibel genoeg voor de gewenste productie, terwijl nieuwe stoomketels veel efficiënter zijn, minder ruimte innemen en energie besparen. De vervanging van een stoomketel is dus zonder twijfel de meest effectieve ingreep om energie te besparen, maar wordt vaak uitgesteld vanwege de hoge aanschafkosten. Gelukkig zijn er momenteel financiële regelingen beschikbaar voor de aanschaf van nieuwe elektrische stoomketels, waarvoor ook Scharff Techniek oplossingen biedt. Zo kunt u uw stoomketel ook huren.

Praktische besparingsmaatregelen

We hebben een aantal concrete maatregelen voor u geselecteerd om energie te besparen zonder de stoomketel te hoeven vervangen, en met een mogelijke besparing tot wel 25%. Deze maatregelen omvatten het verlagen van de stoomdruk, het gebruik van zuurstofmetingen in de brander, het inregelen en het isoleren van de ketel, leidingen en appendages. Ook het terugwinnen van restwarmte uit rookgassen en spuiwater om het ketelwater op te warmen, het uitschakelen van de stoomketel of het stand-by zetten tijdens langere periodes zonder stoomvraag en een regelmatige inspectie van condenspotten in de stoomleidingen, dragen bij aan de besparing.

Neem contact op met Scharff Techniek om de mogelijkheden te bespreken. Met meer dan 38 jaar expertise in stoomtechniek, denken wij graag met u mee.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.