Stoomketels kopen, huren en leasen

De aanschaf van benodigde industriële bedrijfsmachines en -apparatuur is een flinke investering voor nieuwe of kleinere bedrijven. Dat geldt ook voor een nieuwe stoominstallatie. Sommige bedrijven kijken daarom naar tweedehands en gereviseerde stoomketels, of bijvoorbeeld naar een goedkoper merk dat uit het buitenland wordt geïmporteerd. Misschien is er wel meer mogelijk dan u denkt. Scharff Techniek deelt mogelijkheden om via kopen, leasen en huren te beschikken over stoom.

Goedkoop is duurkoop

Scharff Techniek adviseert bedrijven die overwegen een stoomketel in het buitenland te kopen om goed de afweging te maken tegenover de potentiële consequenties daarvan. Het is belangrijk om een betrouwbare partner te hebben, die onderhoud kan uitvoeren met de juiste kennis van het betreffende merk stoomketel waar u over beschikt. Daarnaast is het ook fijn wanneer uw partner voor de stoominstallatie snel beschikking heeft over nieuwe onderdelen voor reparaties.

De aanschafkosten voor stoomketel uit het buitenland zijn wellicht lager dan het aanbod op de Nederlandse markt, maar wanneer de stoominstallatie lang niet kan functioneren door lange transporttijd of schaarste aan kennis en onderdelen lopen de kosten alsnog op. Verdiep u dus in de herkomst van de stoomketel en de onderdelen die ervoor worden gebruikt. Vraag of onderzoek of er ook in Nederland een aangewezen service partner is die beschikt over de juiste kennis en toegang tot reserveonderdelen of deze zelfs op voorraad heeft voor snelle service.

Financiële ondersteuning

Wanneer u overgaat tot het aanschaffen van een stoominstallatie kunt u ook in aanmerking komen voor verschillende financiële regelingen. Om te stimuleren dat bedrijven voor een relatief milieuvriendelijk bedrijfsmiddel kiezen, kan er in 2023 een aanvraag worden gedaan voor financieel voordeel bij de vervanging van een stoomketel door een stoomgenerator met rookgassen die niet meer dan 50 milligram NOx per normaal kubieke meter bij 3% O2 bevatten. Dit valt onder de regeling MIA\Vamil onder code B4312.

Er is nog een duurzamere oplossing waarbij een aanvraag gedaan kan worden voor financieel voordeel door de Energie-Investeringsaftrek (EIA). Bij de aanschaf van een elektrische stoomketel kunt u mogelijk door de EIA 45% van de investeringskosten (ook montage kosten, infrastructurele kosten en personeelskosten) aftrekken van de fiscale winst. Dit is bovenop uw gebruikelijke afschrijving. Daardoor betaalt u minder inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Doe deze aanvraag binnen drie maanden na het aangaan van de investeringsverplichting.

Huren

Inmiddels is het ook mogelijk om een stoomketel te huren. Zo is er geen investering die nodig is bij het kopen van een stoomketel. Breng eens in kaart hoe vaak er stoom nodig is. Is er dagelijks stoom nodig voor de productie? Of is er alleen stoom nodig voor bepaalde producties? In het laatste geval kan het een voordeligere optie zijn om te huren. Wil je een nieuw product testen waar stoom voor nodig is? Ook dan kun je waarschijnlijk beter een stoomketel huren. Je kunt namelijk nog evalueren wat de juiste opstelling is voor jouw productie en hoeveel stoom daarbij nodig is.

Het huren van een stoomketel is een flexibele oplossing. Je kunt er tijdelijk periodes mee overbruggen, bijvoorbeeld wanneer de oude stoomketel plots kapot gaat of je nog aan het oriënteren bent naar het juiste merk stoomketel om aan te schaffen. Neem contact op met Scharff Techniek om de mogelijkheden omtrent verhuur te bespreken en de kosten voor de passende opstelling en duur in kaart te brengen.

Leasen

Dan is er nog een laatste optie waarbij je een stoominstallatie kunt leasen. Opnieuw voorkomt u de eenmalige grote investering die gepaard gaat met een nieuwe stoominstallatie. In dit geval wordt de investering uitgesmeerd over de levensduur van de stoominstallatie.

Het is niet mogelijk om direct bij Scharff Techniek een stoomketel te leveren in leaseconstructie. Dit is wel mogelijk via een derde geldverstrekker zoals de ABN AMRO. Bij deze bank is het mogelijk om stoomketels en andere machines voor voedselverwerkingsdoeleinden te leasen. Het type of merk stoomketel en de leverancier kunt u zelf bepalen. De ABN AMRO heeft twee verschillende soorten lease contracten. Het grootste verschil daartussen is of u wel of niet volledig eigenaar wil worden van de stoominstallatie. De potentiële lease prijs kunt u berekenen bij de betreffende geldvertrekker.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.