Stoom voor de voedingsindustrie | Waarom is het belangrijk?

Stoom is veel voorkomend en daarom belangrijk in de industrie, net als stoom voor de voedingsindustrie. Waarom is dat zo? Hoewel stoom ook gebruikt wordt voor secundaire processen zoals het reinigen van oppervlakken, hebben de meest voorkomende toepassingen van stoom voor de voedingsindustrie vooral te maken met het bereiden van producten. Geen onbelangrijke vraag, waarom zou u als voedingsmiddelenproducent stoom gebruiken in uw productieproces?

 

Voordelige eigenschappen van stoom voor de voedingsindustrie

Het bereiden van voedingsproducten met stoom kan op uiteenlopende manieren. We hebben het dan bijvoorbeeld over het koken van soepen of sauzen in dubbelwandige kookketels. Stoom heeft de eigenschap dat het gemakkelijk de warmte (of energie) overdraagt aan een oppervlakte. Daardoor kun je uitstekend een product verhitten of drogen.

Het is ook mogelijk om datzelfde vloeibare product te bereiden of verwarmen door de directe injectie van stoom in het vloeibare product. Dat is mogelijk doordat stoom met de juiste appendages of opstelling voldoet aan de veiligheidsvoorschriften om productbesmetting te voorkomen. Daardoor kan stoom onder die omstandigheden veilig in direct of indirect contact komen met een voedingsproduct. Bent u nog niet bekend met het juiste type stoom dat u nodig heeft in uw bedrijf? Lees dat eerst meer over de verschillende typen stoom op onze website. Clean steam, ook wel culinaire en pure stoom worden veel gebruikt in de voedingsindustrie.

Stoom is dus een efficiënte manier van warmteoverdracht en het is geschikt om in contact te komen met voedsel en dranken. Daarnaast is er nog een eigenschap dat geliefd is in de voedingsindustrie. Bierbrouwers zijn een mooi voorbeeld van producenten die vooral baat hebben bij deze derde eigenschap. De wort die brouwers in hun ketels hebben, moet geleidelijk met 1 graad per minuut worden verwarmd. Stoom is daar uitermate geschikt voor omdat het bijzonder goed te controleren valt. Tot slot nog een voordeel dat misschien minder belangrijk is voor het bereiden van het voedingsproduct, maar wel positief uitpakt voor het inrichten van het productieproces. Stoom is namelijk relatief makkelijk verplaatsbaar naar de plek van gebruik.

 

Ontwerp van de stoominstallatie in het productieproces

De stoominstallatie bestaat uit meer dan alleen de stoomketel die stoom opwekt. Scharff Techniek kijkt naar het meest gunstige ontwerp voor de wensen en behoeften van de klant. Bij verschillende klanten is het mogelijk, of zelfs een eis, om een elektrische stoomketels op te nemen in het ontwerp. Een aantal elektrische stoomketels hoeven niet gekeurd te worden en hoeven niet verplicht in een ketelhuis worden geplaatst. Af en toe is het meest gunstige ontwerp helemaal geen permanente stoomketel maar een tijdelijke verhuurbare elektrische stoomketel die bij tijdelijke productie wordt geïnstalleerd.

Benieuwd wat hoe stoom het beste in jouw productieproces kan worden ingeregeld? Neem contact op met Scharff Techniek voor een vrijblijvend advies gesprek. Of bekijk eerst eens onze klantverhalen van bedrijven uit de voedingsindustrie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.